Altijd zin om erop uit te trekken met de baas
Oorsprong van de IJslandse Hond

De IJslandse honden werden oorspronkelijk gebruikt om loslopende schapen en pony’s te hoeden en te drijven. Ze deden dit vooral door te blaffen, omdat het kostbare vee niet beschadigd mocht worden. Ze verjaagden roofvogels, bewaakten het erf en waren tegelijkertijd geliefde huisdieren die hun eigenaren en kinderen vergezelden en warm hielden.

Tegenwoordig zijn de meeste IJslandse honden in Nederland binnenshuis te vinden, maar bezitten nog steeds een sterk instinct om (roof)vogels te verjagen en vee te hoeden en te drijven. Het blaffen is nog (sterk) aanwezig als eerste communicatiemiddel en je zult als eigenaar de verschillende soorten blafjes al snel van elkaar kunnen onderscheiden. Naast de verbale communicatie gebruikt de IJslandse hond duidelijke lichaamstaal, waarbij de oren altijd verraden waar hun aandacht op gevestigd is.

Slimme hond

De IJslandse hond is een slimme hond die goed in staat is om zelf bezigheden te verzinnen. Ze helpen graag mee in het huishouden door taken te vervullen, zoals het aangeven van spullen, het aankondigen van bezoek, het wegjagen van ongewenste dieren (zoals katten of grote vogels), hout sprokkelen om lekker op te kauwen, vanuit een hoge plek overzicht houden over het huis/erf en de benen/voeten van de mensen warm houden.

Het is handig om voorafgaand aan de komst van een pup alvast te bedenken welk gedrag je wel en niet prettig vindt, zodat je vanaf het begin jouw pup kunt stimuleren het gewenste gedrag te laten zien.

Gelukkig is de IJslandse hond goed te trainen, mits je dit vanuit een positieve training doet en tijd investeert om te proberen begrijpen waarom jouw hond bepaald gedrag vertoont. De IJslander leert snel, zowel positief als negatief gedrag. Het is een gevoelige hond en daardoor ongeschikt voor een training waarbij fysieke correcties worden ingezet.

Enthousiaste sportieveling

De IJslanders zijn zeer geschikt voor allerlei hondensporten die samen met de eigenaar beoefend worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan behendigheid, flyball, combisport, hoopers, gehoorzaamheid, schapendrijven en canicross.

Wandelingen in de natuur zijn favoriet bij de IJslandse hond, het liefst met water om in te zwemmen, pootjebaden of modderige plassen om in te rollen. Hoe viezer, hoe beter, voor de meeste IJslanders.

Van nature zal een IJslander in de buurt van de eigenaren blijven, maar is tegelijkertijd zelfverzekerd genoeg om zelfstandig op onderzoek uit te gaan. Het ‘hier komen’ zal dus van pup af aan getraind moeten worden alvorens je de hond met een gerust hart los kunt laten lopen tijdens een wandeling.

Een echte mensenvriend

Over het algemeen is de IJslandse Hond een echte mensenvriend, waarbij de één vooral op het eigen gezin gericht is en de ander een allemansvriend is. Foto’s van IJslandse honden en kinderen die op een fijne manier met elkaar omgaan komen veel voor, ze zijn erg lief voor kinderen en hebben een hoge bijtgrens. Desondanks is een goede begeleiding van zowel het kind als de hond noodzakelijk!

Hetzelfde geldt voor andere dieren die bij het gezin horen: mits goed begeleid gaan IJslandse honden goed samen met alle soorten.

Doordat de IJslander graag in de buurt van mensen is (het liefst de hele dag), moet van pup af aan geleerd worden dat het oké is als de mensen even weg zijn. Als je wilt dat de hond op latere leeftijd een paar uur alleen kan zijn, zul je ruim de tijd moeten nemen om de hond dit te leren. Problemen met alleen-zijn komen regelmatig voor binnen het ras.

Een maatje voor het leven

De ideale eigenaar van een IJslandse hond kijkt goed naar wat de hond nodig heeft, zowel fysiek als mentaal. De hond krijgt een echte plek in het gezin, draait mee in het huishouden doordat hij zijn eigen taken krijgt en heeft een eigen slaapplek om goed te kunnen opladen. Hij mag in principe overal mee naartoe, wat hij goed kan doordat hem van pup af aan geleerd is hoe de mensen willen dat hij zich daar gedraagt. De ideale eigenaar heeft zin en tijd om zich te verdiepen in hondengedrag, waardoor hij de hond in alle fasen van zijn leven passend kan begeleiden. Een IJslandse hond zal zich dan vormen tot een maatje die altijd paraat staat om te helpen, te knuffelen, te wandelen en te werken, met een kwispelende staart en de vrolijkste lach.