De eerste vereniging voor IJslandse honden in Nederland

De Vereniging voor de IJslandse Hond in Nederland (VIJHN) werd op 21 november 1991 opgericht door een klein groepje enthousiaste mensen die dit prachtige ras wilden behouden. De vereniging richt zich op liefhebbers en fokkers van IJslandse Honden en deze site is bedoeld voor iedereen die zich verbonden voelt met IJslandse honden. Op 4 maart 1999 werd onze vereniging door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland erkend. In 2016 ontvingen we van de Raad een gedenkteken voor het 25-jarige bestaan van de vereniging. 2021 belooft opnieuw een feestelijk jaar te worden omdat we dan ons 30-jarig bestaan vieren!

Onderstaande foto’s zijn voornamelijk afkomstig uit ‘de oude doos’. Op veel ervan staat Ans Beer, de vrouw die de IJslandse hond in Nederland op de kaart heeft gezet. Er lopen in Nederland nog steeds veel IJslandse honden rond die uit de lijnen van haar kennel, ‘frá Thyturstadir’, afkomstig zijn. Ans is op latere leeftijd begonnen met fokken en heeft dat tot op hoge leeftijd kunnen doen – ze heeft zelf ook erg oud mogen worden, ze overleed op 103-jarige leeftijd. Ans Beer was bij leven al erelid van onze vereniging.

Informatie over de IJslandse hond

Op deze site vind je veel informatie over het ras op allerlei gebied: gezondheid, gedrag en uiterlijk (met speciale aandacht voor de verschillende mogelijke vachtkleuren). Daarnaast organiseren wij ons jaarlijkse evenement de ‘Clubmatch‘ en verzorgen wij tal van activiteiten, waaronder vaste activiteiten zoals de Dag van de IJslandse Hond, 3x per jaar een wandeling, lezingen en workshops. Voor fokkers houden wij eenmaal per jaar een fokkersoverleg en ook eenmaal per jaar organiseren we onze algemene ledenvergadering. We houden je op de hoogte van al onze activiteiten via deze website, onze Facebook-pagina en ‘Onze IJslander‘, ons verenigingsblad dat viermaal per jaar verschijnt.

Bezoek onze website regelmatig voor het laatste nieuws over onze activiteiten, bij ons aangesloten fokkers en verwachte en geboren nesten!