FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONAL
Secretariat General: 13, Place Albert 1, B-6530 Thuin, België
FCI - Standaard No. 289 / 29.11.2000 / GB
IJSLANDSE HOND
Oorspong   Ijsland
Datum uitgifte van het orgineel   25 Oktober 2000
Gebruik   Herdershond
FCI groep  

Groep 5
Keesachtigen en oertypen
Sectie 3
Noordelijke Waak- en Herdershond
Zonder werkkeuring

     

KORT HISTORISCH OVERZICHT:
De IJslandse Hond, de enige inheemse hond in IJsland, werd door de Vikingen die IJsland koloniseerden (874-930) meegebracht. De hond was voor de boeren onmisbaar bij het drijven en hoeden van de veestapel en zijn manier van werken heeft zich goed aangepast bij het landschap, de landbouwontwikkelingen en de harde levensomstandigheden van de IJslanders door de eeuwen heen.
De laatste decennia is de populariteit van de IJslandse Hond toegenomen en ondanks zijn kleine populatie denkt men niet dat er gevaar voor uitsterven is.

ALGEMENE VERSCHIJNING:
De IJslandse Herdershond is een Noordelijke Spitshond, iets kleiner dan middelgroot, met rechtopstaande oren en een gekrulde staart. Van opzij gezien is de hond rechthoekig; de lichaamslengte vanaf de schoudertop tot aan het uiteinde van het heupbeen is groter dan de schofthoogte. De diepte van de borstkas is gelijk aan de lengte van de voorbenen. Zijn uitdrukking is zacht, intelligent, zelfverzekerd en veelvuldig lachend. Er zijn twee soorten vachten, lang en kort, maar in alle gevallen dicht en effectief waterafstotend. Er is een duidelijk verschil tussen de geslachten.

GEDRAG EN TEMPERAMENT:
De IJslandse Hond is een moedige en snelle herdershond die blaft. Dit maakt hem erg geschikt voor het hoeden en drijven van vee, zowel in weilanden als op berghellingen en voor het terug vinden van zoekgeraakte schapen. De IJslandse Hond is van nature waaks en groet bezoekers met enthousiasme zonder agressief te zijn. Zijn jachtinstinct is zwak. De IJslandse Hond is vrolijk en vriendelijk, hij is nieuwsgierig, speels en moedig.

HOOFD
Het hoofd is krachtig gebouwd met strakke huid. De schedel is iets langer dan de snuit. Van boven en opzij gezien is het hoofd driehoekig.
Schedel: Enigszins gewelfd.
Stop: Duidelijk uitgesproken maar niet diep of hoog.
Neus: Zwart van kleur, behalve bij chocoladebruine en sommige beige honden.
Snuit: Goed ontwikkeld, tamelijk kort en recht, gelijkmatig toelopend naar de neus, en vormt van boven zowel als van opzij gezien een stompe driehoek.
Lippen: Strak aangesloten, zwart, behalve donkerbruin bij chocoladebruine en crème honden.
Gebit: Volledig schaargebit.
Wangen: Vlak
Ogen: Middelgroot en amandelvormig. Donkerbruin, maar iets lichter bij chocoladebruine en crème honden. De oogleden moeten zwart zijn behalve bij chocoladebruine en crème honden.
Oren: Middelgroot, rechtopstaand, en bijna een gelijkzijdige driehoek. De randen zijn stevig en de top een beetje afgerond. Zeer beweeglijk, reageren attent op geluid en laten de gemoedstoestand van de hond goed zien.

HALS
van gemiddelde lengte, sterk, enigszins gewelfd, huid strak (droog (zonder enige losse huid)) en het hoofd moet hoog gedragen worden.

LICHAAM
Rechthoekig en krachtig. Lengte in verhouding met de totale verschijning.
Rug: Sterk, gespierd en recht.
Borstkas: Lang en diep met goed gewelfde ribben.
Lendenen: Gespierd en breed
Kruis: Enigszins kort, breed, licht hellend en goed gespierd.
Buik: Licht opgetrokken.

STAART
Hoog gedragen en gekruld op de rug, de rug rakend.

BENEN:
VOORBENEN: Van voren gezien moeten de voorbenen recht zijn, parallel en sterk. Normaal gehoekt.
Schouders: Schuin en gespierd.
Hubertusklauwen: Mogen dubbel zijn.
Voeten: Enigszins ovaal, tenen gewelfd en dicht bij elkaar gelegen en de voetkussens stevig.
ACHTERBENEN: Van achteren gezien parallel, recht en sterk. Normaal gehoekt.
Dijen: Breed en goed gespierd.
Hubertusklauwen: Goed ontwikkelde, dubbele Hubertusklauwen zijn wenselijk.
Voeten: Zie voorbenen.
GANGWERK: De hond beweegt zich krachtig, snel en moeiteloos, en vertoont goed uithoudingsvermogen.

VACHT
Dubbele vacht (bovenvacht en ondervacht), dik en zeer waterafstotend. Er zijn twee variëteiten:
*Korthaar: Bovenvacht van gemiddelde lengte en enigszins hard, ondervacht dicht en zacht. De vacht is korter op het hoofd, snuit, oren, voorzijde van de benen, maar langer op nek, hals, schoft, borst, achterzijde van de voorpoten en het bekkengebied. De staart is dichtbehaard en de lengte van de vacht is in overeenstemming met de rest van de vacht.
*Langhaar: Bovenvacht is meer dan middellang en enigszins hard, ondervacht dicht en zacht. De vacht is korter op het hoofd, snuit, oren en de voorzijde van de benen, maar langer op de nek, hals, schoft, borst, achterzijde van de voorpoten en het bekkengebied. De staart is dichtbehaard en de lengte van de vacht is in overeenstemming met de rest van de vacht.

KLEUR
Vele kleuren zijn toegestaan, maar één kleur moet overheersen. De hoofdkleuren zijn:
· Tan (bruinrood) in vele variëteiten, van crème tot bruinrood.
· Beige (crème).
· Chocolade bruin.
· Grijs.
· Zwart.
Wit gaat altijd samen met de overheersende kleuren. De meest voorkomende witte markeringen zijn: bles, een deel van het gezicht, kraag, borst, punt van de staart, en sokken van verschillende lengten. Het komt vaak voor dat de hoofdkleur lichter is onder de hond van hals tot staart. Op rode en grijze honden komen zwarte punten soms voor op de bovenvacht en zelfs hele haren. Zwarte (driekleur) honden hebben een zwarte vacht, witte markeringen als bovengenoemd, traditionele markeringen van een van de verschillende kleuren tan op de wangen, boven de ogen, (wenkbrauwen), en op de benen. Ook mogen plekken van de bovengenoemde kleuren op een witte achtergrond (bont). Het is niet wenselijk dat wit de overheersende kleur is.

MAAT
De ideale maat is:
Reuen : 46 cm
Teven : 42 cm

FOUTEN
Iedere afwijking van bovengenoemde punten is een fout en moet beoordeeld worden in de juiste verhouding tot de ernst van de fout.
Een zwarte mantel of een zadel samen met een rode of een grijze hoofdkleur.

ERNSTIGE FOUTEN:
- Geen Hubertusklauwen.
- Gele ogen.
- Ronde en uitpuilende ogen.

OPMERKING
Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eind december van het vorige jaar is Nina van Rogici (Nynke) gedekt door Imur van Rogici (Iron), de pups worden eind februari verwacht. Kijk bij Fokken/Nestinfo voor alle informatie over dit aanstaande nest.
We hebben er een mooie nieuwe dekreu bij. Kijk bij Fokken/Dekreuen voor alle details van Fálki.
Op 10 januari is Joga van Rogici moeiteloos bevallen van 4 mooie pups. Vader is Vino van Rogici. Lees meer over dit nest via Informatie/Geboortes. Er zijn nog pups beschikbaar.
Glodis van Rogici (Elska) is op 5 januari het jaar goed begonnen en heeft 7 mooie pups op de wereld gezet. Vader is Losnabakken's N-O Bjor. Lees meer over dit nest via Informatie/Geboortes. Het zevental is inmiddels gereserveerd.
Ook de dracht van Joga van Rogici is bevestigd, zij verwacht rond 11 januari 4 pups van Vino van Rogici. Kijk bij Fokken/Nestinfo voor meer details.
De dracht van Red Oak's Haldora Idun (Vika) is bevestigd, begin februari verwacht zij een zestal pups van Vino van Rogici. Kijk bij Fokken/Nestinfo voor meer details.
Op 15 december is Ayla Gáfa Högnisdóttir Trygg Vinur gedekt door Askur Eskilsson Sældarlífs! Kijk bij Fokken/Nestinfo voor alle informatie en de contactgegevens van de fokker.
We hebben er een nieuwe dekreu bij: Askur Eskilsson Sældarlífs! Kijk bij Fokken/Dekreuen voor alle informatie over deze mooie reu.
Dögun frá Fridarstödum (gedekt door Kersins Vaskúr) is op 9 november bevallen van maar liefst 8 (!) prachtige pups. Het zijn 4 reutjes en 4 teefjes. Alle pups zijn inmiddels gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details en de contactgegevens van de fokker.
Op 12 oktober is Yndí (Yndíslegur) frá Isafold moeiteloos bevallen van 6 pups van Askur Eskilsson Sældarlífs. Kijk bij Informatie/Geboorte voor de details en de contactgegevens van de fokker. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 11 september is Freyja frá Isafold bevallen van maar liefst 7 pups. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details en de contactgegevens van de fokker.
Op 6 augustus is Elska Disadóttir frá Fuglatorgi bevallen van 5 prachtpups van Vík Norasson frá Idunn. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 27 juli is Sunna van Rogici bevallen van 4 prachtpups van Uti van Rogici (Midas). Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details en de contactgegevens van de fokker. Alle pups zijn inmiddels gereserveerd.
Op 5 juli is Niki van Rogici bevallen van twee prachtige pups, 2 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 1 juli is Yaya van Rogici bevallen van 4 mooie pups, 2 reutjes en 2 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. Alle pups zijn inmiddels gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details.
Elfur (Esky) frá Fridarstödum is op 6 juni bevallen van 4 prachtige reutjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. Alle pups zijn inmiddels gereserveerd.
Op 8 mei is Dagrun frá Fridarstödum bevallen van maar liefst 7 pups van Gantroppas Kári. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. Alle pups zijn inmiddels gereserveerd.
Op donderdag 12 april is Disa bevallen van 4 pups: 1 reutje en 3 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. Alle pups zijn inmiddels gereserveerd.
Op zaterdag 14 april organiseerden we een internationale workshop over genetische diversiteit.
Op zondag 22 april hielden we onze algemene ledenvergadering met vooraf een wandeling in Bussloo en achteraf de eerste wedstrijd in onze nieuw opgezette agility-workshop voor IJslanders.
Op zondag 13 mei zouden we gaan SUP'en (Stand Up Paddlen) met onze IJslanders op de Nieuwskoopse Plassen, maar het (on)weer gooide helaas roet in het eten. Wel is er een nieuwe datum geprikt, het werd zondag 27 mei!
Bindi is op 18 en 19 februari bevallen van 8 pups. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. De pups zijn inmiddels gereserveerd.
Op 11 februari is Sylke bevallen van 1 mooie pup: een teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. De pup is gereserveerd.
In de nacht van 7 op 8 februari is Mila bevallen van 4 mooie pups: 2 reutjes en 2 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 17 december is Vika moeiteloos bevallen van 6 pups: 1 reutje en 5 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. Alle pups zijn gereserveerd.
We hebben er een nieuwe fokker bij, in België! Lees bij Fokken/fokkers alles over kennel Kattahornsins.
De dracht van Mila van Rogici is bevestigd, rond 9 februari verwacht zij een 5-tal pups van Raki van Rogici. Kijk voor de details en contactgegevens van de fokker bij Fokken/Nestinfo.
De dracht van Sylke frá Isafold, gedekt door Gjúki frá Fridarstödum (Duke), is bevestigd. De pups worden rond 10 februari verwacht. Kijk voor de details en contactgegevens van de fokker bij Fokken/Nestinfo.
Op 26 november heeft Isdalur's Disa haar laatste nestje gekregen. Er zijn 4 mooie pups geboren, 1 reutje en 3 teefjes. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 7 november is Meyla bevallen van 6 prachtige pups, 4 reutjes en 2 teefjes. Kijk voor wat foto's en de contactgegevens van de fokker bij Informatie/Geboortes. Alle pups zijn in principe gereserveerd.
Skella is op zondag 15 oktober bevallen van 4 heerlijke pups, 2 reutjes en 2 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details en informatie. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 14 oktober zijn de pups van Thyra en Ramsus geboren, 2 reutjes en 2 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details en informatie. Alle pups zijn gereserveerd.
Ganti is op dinsdag 10 oktober bevallen van een 5-tal kleurrijke pups, 2 reutjes en 3 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details en informatie. De puppen zijn allemaal gereserveerd.
We hebben er 2 nieuwe dekreuen bij, 2 broertjes. Het gaat om Gjúki frá Fridarstödum (Duke) en Gylfi frá Fridarstödum (King). Kijk hij Fokken/Dekreuen voor alle details.
Op 1 september is Elska bevallen van 7 prachtpups. Alle pups zijn gerserveerd.
Op 14 juli is Joga bevallen van 5 mooie pups, 3 reutjes en 2 teefjes. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details.
Brenna is op 11 juli bevallen van 5 prachtpups, 3 reutjes en 2 teefjes. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details.
De foto's van de clubmatch 2017staan online. Klik hier om de foto's te bekijken.
Op 9 juni is Odda bevallen van een zestal mooie pups, 2 reutjes en 4 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 29 mei is Freyja bevallen van 7 prachtpups. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle informatie. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 17 mei is Fold bevallen van een koningskoppel, 1 reutje en 1 teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info. Beide pups zijn gereserveerd.
We hebben er een nieuwe dekreu bij! Bij Fokken/Dekreuen vind je alle info over Kersins Vaskúr.
Op 31 maart is Disa bevallen van 5 pups: 3 reutjes en 2 teefjes. Alle pups zijn gereserveerd.
Niki is op 25 maart bevallen van 6 pups: 3 reutjes en 3 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details. Alle pups zijn gereserveerd.
We hebben er twee nieuwe dekreuen bij, Bjarni en Bjáni! Ze lijken in naam erg op elkaar, maar niet qua uiterlijk. Kijk maar eens bij Fokken/Dekreuen.
In de vroege ochtend van 2 januari 2017 is Lukka bevallen van 3 reutjes en 4 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. Alle pups zijn gereserveerd.
In de nacht van 22 op 23 december is Dagrún bevallen van 4 reutjes en 1 teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. Alle pups zijn gereserveerd.
Calla is op 28 november bevallen van 3 mooie teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle informatie. Alle pups zijn gereserveerd.
We hebben er een nieuwe dekreu bij: Fjör frá Fridarstödum. Kijk bij Fokken/Dekreuen voor alle informatie.
Op 9 november is Mila bevallen van een prachtig reutje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle informatie. Het reutje is gereserveerd.
Wel eens gedacht aan een volwassen IJslandse hond in plaats van een pup? Kijk bij Informatie/Herplaatsing voor meer informatie en een vragenlijstje. We hopen van je te horen!
Op 22 september is Nora bevallen van 5 pups, 4 reutjes en 1 teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor meer informatie. Alle pups zijn gereserveerd.
Esky (Elfur) frá Fridarstödum is op 6 september moeder geworden van 1 reutje en 1 teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 4 en 5 september is Nynke van Rogici moeder geworden van 5 pups, 4 reutjes en 1 teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info. Alle pups zijn gereserveerd.
De foto's van de nestkeuringen op de Dag van de IJslandse Hond 2016 en de sfeerfoto's staan online. Klik hier om de foto's te bekijken.
De foto's van de clubmatch 2016 staan online, evenals de keuringsrapporten. Bekijk alles hier.
Op 12 juli is Elska bevallen van 7 prachtige puppen, 3 reutjes en 4 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info. Alle puppen zijn gereserveerd.
Op 16 mei zijn na een probleemloze bevalling 2 reutjes en 4 teefjes geboren. Moeder Miska maakt het goed, vader Florus is trots! Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 26 april is Chili moeiteloos bevallen van 6 prachtpups, 3 reutjes en 3 teefjes. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 25 maart is Glodis van Rogici (Elska) moeder geworden van een prachtige zoon. Het reutje is gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle details.
Op dinsdag 29 maart is Yndí moeder geworden van een mooi teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details.
Op 14 maart is Beertje bevallen van 1 mooie pup, een teefje. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info. Het teefje is gerserveerd.
Op 11 maart is Fold bevallen van 5 mooie pups. Het zijn 3 reutjes en 2 teefjes. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info. Alle pups zijn gereserveerd.
Op 6 maart is Kaeti bevallen van 4 prachtige pups. Het zijn 3 reutjes en 1 teefje. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info.
Op 19 februari is Joga moeiteloos bevallen van 5 prachtige pups. Het zijn 3 reutjes en 2 teefjes, alle pups hebben inmiddels nieuwe baasjes gevonden. Kijk bij Informatie/Geboortes voor alle info.
Het nestevaluatieformulier voor fokkers is bijgewerkt en staat nu ook online. Klik hier om het formulier te downloaden.
Dögun frá Fridarstödum is op 12 januari 2016 bevallen van 7 prachtige pups. Er zijn 4 reutjes en 3 teefjes geboren. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor de details.
Op 2 januari 2015 is Askja probleemloos bevallen van 5 pups: 3 reutjes en 2 teefjes. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor meer details.
Op 2 januari 2015 is Askja probleemloos bevallen van 5 pups: 3 reutjes en 2 teefjes. Alle pups zijn gereserveerd. Kijk bij Informatie/Geboortes voor meer details.
We hebben er een nieuwe dekreu bij! Alle informatie over Imur (Iron) van Rogici vind je bij Fokken/Dekreuen.
Bekijk hier alle foto's van de Dag van de IJslandse Hond 2015.
We hebben een eigen Facebook-pagina samengesteld. Klik hier om er een kijkje te nemen.

Agenda

Op 3 februari organiseren we een workshop mantrailen in de buurt van Breda. Kijk voor de details in het decembernummer van 'Onze IJslander' (nummer 98).
Het fokkersoverleg staat in 2019 gepland op zondag 17 februari te Renkum. Alle bij de vereniging aangesloten fokkers (en andere belangstellende leden) zijn welkom. Begin 2019 wordt de agenda toegestuurd.
Op zondag 7 april 2019 organiseren we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering met wandeling vooraf en activiteit achteraf. Het precieze programma maken we zsm bekend. Locatie: AKC Apeldoorn.
Op zondag 23 juni 2019 organiseren we onze jaarlijkse clubmatch. Als keurmeester hebben we Erna Upmeijer aangetrokken, zij zal met haar deskundige oog de ingeschreven honden keuren op die dag. Locatie: Manege Fjordhest-Gard, Krimweg 125, 7351 TL Hoenderloo.
De Dag van de IJslandse Hond staat in 2019 gepland op zondag 15 september. De locatie en het programma maken we zo spoedig mogelijk bekend.